Nyheder

Vil du have bedre lånevilkår og flere troværdige kunder?

Vil du opnå bedre låne- og kreditvilkår i banken eller hos dine samhandelspartnere? Og vil du have kunder, der er til at stole på? Hvis nej, behøver du ikke læse med. Men er svaret ja, så læs med, når virksomhedsejer, kreditvurderingsbureau og långivere fortæller, hvorfor det er en god ide, at din virksomhed udarbejder et detaljeret regnskab af høj kvalitet.

”Det er i virksomhedernes egen interesse at levere et detaljeret regnskab, der kan skabe tillid hos banker, investorer og samarbejdspartnere og styrke kreditværdigheden, ” forklarer Henrik Kølle Petersen, der er Market President i Kreditbureauet Experian. Experian A/S er en del af en international koncern, der leverer data, analyser og statistiske modeller til virksomheder over hele verden. I Danmark hjælper Experian med at finde nye kunder, kreditvurdere og afdække betalingsmønstre. Ydelser, der giver virksomheder viden om deres kunders betalingsevne og derigennem mindsker risikoen for tab.

Regnskabsinformationer skaber tillid i B2B
Men det er ikke kun Experian, der ser en værdi i regnskabsdata, så de kan udarbejde kreditrapporter m.v., det gør dem, der aflægger regnskabet også. At kunne kigge hinanden i (regnskabs)kortene hører med, når man som selskab skal aflægge en ekstern årsrapport, der offentliggøres af Erhvervsstyrelsen. Men det kan også være positivt, at regnskabsdata er offentlige, fortæller Anders Ebdrup, der er direktør i webbureauet SMARTPAGE A/S: ”Når man har et selskab, kan andre også se regnskabstallene, og det kan være en ulempe. Men det er vigtigt for mig, at mine kunder kan se, at vi tjener penge, og at vi ikke er væk i morgen. Jeg undersøger jo også selv, om mine nye kunder har en god økonomi.”

Det giver god mening at tjekke op på sine B2B-kunder. Over 23.000 selskaber i Danmark kategoriseres som såkaldte zombieselskaber, der ikke har indtjening til at afdrage på renter og gæld og som har en lav kreditværdighed*. Der er tale om selskaber, som lever på kreditorernes, bankernes og samhandelspartneres nåde – og det kan blive et dyrt bekendtskab.

Høj kvalitet er alfa og omega
Uanset om du spørger i banken eller hos andre långivere, er kvalitet et ord, der går igen. Regnskabsinformationer skal være af høj kvalitet. Det øger nemlig troværdigheden, skaber tillid og giver en god baggrund for, at långiverne kan vurdere dig som mulig kunde. Det kan også være med til at give dig bedre lånevilkår, og det kan være afgørende for, om virksomheden, eller du personligt, skal stille sikkerhed for lånet.

Det er noget de kan nikke genkende til hos crowdlendingportalen Flex Funding: ”Informative regnskaber og gennemarbejdede finansielle informationer af høj kvalitet medfører hurtigere svar, når du vil låne penge gennem Flex Funding. Det er også afgørende for at opnå bedre lånevilkår og for kravet til de sikkerheder, du eventuelt skal stille”, siger Henrik Vad, der er CEO i Flex Funding A/S.

Hos Jyske Bank er kvaliteten af de samlede finansielle oplysninger også vigtige, og de er en del af den styrkeprofilanalyse, banken udarbejder på deres kunder. Analysen bliver brugt til at vurdere bankens kreditrisiko og dermed de låne- og kreditvilkår, din virksomhed vil blive tilbudt. Afdelingsdirektør i Jyske Bank, Kongens Nytorv afdeling, Merete Friis forklarer: ”I samarbejde med vores kunder udarbejder vi en styrkeprofilanalyse blandt andet for at vurdere kreditrisikoen. Her er den økonomiske situation, lederevner og kvaliteten af de finansielle oplysninger vigtige. Jo flere væsentlige informationer om virksomheden, jo bedre tillid og grundlag har vi som bank for at vurdere virksomhedens kreditværdighed og forstå virksomheden.”

Hos Vækstfonden ligger de også vægt på, at virksomheden har tilknyttet en revisor, der kan hjælpe med ikke bare at regnskabet er retvisende, men i det hele taget er sparringspartner for virksomheden.

”Det er meget vigtigt i vores kreditanalyse af virksomheder, at de regnskabsmæssige informationer er af høj kvalitet. Det øger troværdigheden, når vi kan se, at revisoren er sparringspartner for virksomheden, når vi skal udlåne penge, stille garantier og kautioner, ” siger Anders Christian Andersen, erhvervskundedirektør Vækstfonden. Når revisor har revideret en virksomheds regnskab, uden at revisor er kommet med anmærkninger, betyder det ofte en mere økonomisk sund virksomhed.

* Jf. analyse foretaget af FSR – danske revisorer og i samarbejde med kreditbureaet Experian. Du kan læse analysen her.

** Jf. Analyse foretaget af FSR – danske revisorer. Du kan læse hele analysen her.

Kilde: FSR danske revisorer, 09-11-2016